Ciasteczka z kaszą manną

Czas na wiśnie i czereśnie. Proponuje proste, kruche, niesamowicie smaczne ciasteczka na bazie kaszy manny z dodatkiem wiśni i białej czekolady.

Ocena:
1 5

Składniki na około 2 blachy ciastek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 g kaszy manny
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:
  • 300 g wiśni
  • 150 g białej polewy czekoladowej

Polewę czekoladową rozpuszczamy w gorącej wodzie (według przepisu na opakowaniu).

Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.


Wykonanie:

Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia i za pomocą miksera ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajka wraz z kwaśną śmietaną i łączymy dokładnie składniki. Następnie do masy przesiewamy mąkę i dosypujemy kaszę mannę. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Gotową masę umieszczamy na około godzinę w lodówce.

Po godzinie surowe ciasto wykładamy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, za pomocą trzonka od drewnianej łyżki robimy dołek w którym umieszczamy wydrylowaną wiśnię i układamy na blaszce do pieczenia - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż ładnie się ze złocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Tuż przed podaniem ciasteczka zdobimy białą polewą czekoladową.

Smacznego


Data publikacji: 31/07/2016


comments powered by Disqus