Ciasteczka z kaszą manną
Czas na wiśnie i czereśnie. Proponuje proste, kruche, niesamowicie smaczne ciasteczka na bazie kaszy manny z dodatkiem wiśni i białej czekolady.





Składniki na około 2 blachy ciastek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 250 g kaszy manny
- 200 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 2 całe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 300 g wiśni
- 150 g białej polewy czekoladowej
Polewę czekoladową rozpuszczamy w gorącej wodzie (według przepisu na opakowaniu).
Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.
Wykonanie:
Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia i za pomocą miksera ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajka wraz z kwaśną śmietaną i łączymy dokładnie składniki. Następnie do masy przesiewamy mąkę i dosypujemy kaszę mannę. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Gotową masę umieszczamy na około godzinę w lodówce.
Po godzinie surowe ciasto wykładamy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, za pomocą trzonka od drewnianej łyżki robimy dołek w którym umieszczamy wydrylowaną wiśnię i układamy na blaszce do pieczenia - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż ładnie się ze złocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Tuż przed podaniem ciasteczka zdobimy białą polewą czekoladową.
Smacznego
Data publikacji: 31/07/2016
comments powered by Disqus