Ciasteczka z jabłkami - "usta"
Pogoda za oknem jak na jesień... piękna więc trzeba się trochę po opychać słodkościami żeby życie miało smaczek. Polecam dziś ciasteczka z jabłkami w cieście drożdżowym, obsypane dużą mieszanką cynamonu i cukru pudru.





Składniki na około 25 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pszenną / tortową.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej / tortowej
- 8 g suchych lub 25 g "mokrych / świeżych" drożdży
- 1 płaska łyżka cukru kryształu
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 2 jabłka
Do ozdoby:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
W małej misce mieszamy/ przesiewamy ze sobą cukier puder i cynamon. Mieszanką posypujemy zimne ciasteczka.
Wykonanie:
Każde jabłko myjemy, osuszamy, wycinamy z niego gniazda i kroimy na 12 ćwiartek.
W kubku rozdrabniamy drożdże do których dodajemy cukier kryształ, ciepłą wodę oraz jedną łyżkę mąki. Wszystko energicznie mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż powiększy swą objętość. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jedno cale jajko i jedno żółtko, dodajemy śmietanę oraz zaczyn. Następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może wydawać się lepkie ale nie dosypujemy do niego mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy np. folią aluminiową i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto należy rozwałkować na wcześniej podsypaną, mąką stolnicy, na grubość około 3-4 mm. Następnie z ciasta , najlepiej szklanką, wycinamy koła. Na każdą połówkę koła kładziemy ćwiartkę jabłka i zamykamy drugą połówką okręgu.
Nagrzewamy piekarnik.
Ciastka układamy na wcześniej przygotowanej blaszce. Pozostawiamy odstęp między nimi bo ciastka podczas pieczenia urosną. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus