Ciasteczka z farszem mięsno - warzywnym

Ten przepis jest moim eksperymentem, który z powodzeniem się udał , gdyż nikogo nie otrułam :) a wszystko szybko znikło więc chyba było dobre. Testerami byli znajomi na urodzinach naszego dobrego przyjaciela Huberta ,którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :).

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 250 g margaryny
  • 2,5 szklanki maki pszennej / tortowej ( typu 550)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 całej jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej, cukier puder, śmietanę, jajka i margarynę. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu powstania większych granul. Odkładamy nóż i zarabiamy szybko jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 1 mała cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g surowej cukinii
  • 150 g surowego patisona
  • 1 surowa czerwona papryka
  • 250 g żółtego sera
  • 200 g mielonego mięsa ( użyłam wołowiny)
  • sól do smaku ( 3 szczypty)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Pomidorki myjemy , przekrawamy na pół jeśli są za duże. Cukinię, patisona myjemy, obieramy ze skóry, płuczemy, wycinamy im gniazda i kroimy w niewielkie kawałki ( paski, kostki). Paprykę surową również myjemy, wycinamy jej gniazdo, płuczemy i tniemy w niewielkie paski.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelnie wlewamy oliwę.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy ją na patelnię. Dodajemy do niej przyprawy . Składniki podsmażamy 3-4 minuty ( tak by cebula nam się zeszkliła). Następnie dodajemy mięso mielone. Składniki smażymy aż mięso nie będzie surowe , wtedy dodajemy, pomidorki, cukinię, patisona, paprykę. Wszystko dusimy pod przykryciem około 30-40 minut ( musi nam odparować woda). Gdy farsz będzie już "suchy" dodajemy starty ser. Łączymy składniki i ściągamy patelnię z palnika.


Dodatkowo:
  • 2 surowe białka lub jedno całe jajko
  • ostra papryka mielona

Jajko lub białka wlewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Półkruche ciasto wykładamy z lodówki , odwijamy z folii, dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy je na lekko podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 16 cm. Jeden płat ciasta, za pomocą noża, dzielimy na kwadraty o wymiarach 4 cm x 4 cm. Każdy mały kwadrat smarujemy rozbełtanym jajkiem / białkiem. Następnie na kwadraciki kładziemy po łyżeczce farszu (zdjęcie powyżej). Pokrojone ciasto przykrywamy drugim płatem ciasta. W okół farszu dociskamy ciasto i ponownie je kroimy w kwadraty o wymiarach 4 cm x 4 cm. Na każdym kwadracie robimy nacięcie w kształcie "x", smarujemy je białkiem/ jajkiem i oprószamy ostrą papryką.

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/01/2014


comments powered by Disqus