Ciasteczka z czeko-śliwką

Od Teściowej otrzymałam niesamowity domowy przetwór, wyprodukowany w domowym zaciszu, z polskich, świeżych i jakże ekologicznych śliwek z dodatkiem gorzkiego kakao. I wszystko to działo się na podgórskich terenach ;-). Idealny produkt niesamowicie smakuje z półkruchym, kruchym, ucieranym i francuskim ciastem.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.

Mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 4 ugotowane żółtka
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 300 g masła / margaryny ( najlepiej dobrze zmarznięte)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:
  • 350 g domowej czeko-śliwki lub domowego dżemu śliwkowego
  • 150 g białej czekolady - polewy
  • 150 g ciemnej czekolady- polewy
  • 150 g mlecznej czekolady - polewy

Polewy czekoladowe umieszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do rozpuszczenia (według wskazówek na opakowaniu). Polewy czekoladowe rozpuszczamy gdy nasze ciastka są już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, na tarce do miseczki.

Połowę mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorzkie kakao a następnie przesypujemy na stolnicę i dodajemy 150 g masła, połowę startych żółtek z miski i 75 g cukru pudru. Zarabiamy gładkie, jednolite ciasto, które owijamy dobrze folią spożywczą i przekładamy na 1 godzinę do lodówki.

Z pozostałych składników zarabiamy jasne ciasto, które również zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , rozwijamy z foli i wałkujemy na grubość 3 mm , na wcześniej podsypanej mąka stolnicy.

Z płata ciasta wycinamy szklanką okręgi.

Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Wierzch ciastek polewamy biała, ciemną i deserową czekoladą- tworząc esy floresy. Ciastka pozostawiamy na 30 minut by czekolada dobrze na nich zastygła.

Ciasteczka przekładamy domową czeko-śliwką.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/08/2015


comments powered by Disqus