Ciasteczka z czeko-śliwką
Od Teściowej otrzymałam niesamowity domowy przetwór, wyprodukowany w domowym zaciszu, z polskich, świeżych i jakże ekologicznych śliwek z dodatkiem gorzkiego kakao. I wszystko to działo się na podgórskich terenach ;-). Idealny produkt niesamowicie smakuje z półkruchym, kruchym, ucieranym i francuskim ciastem.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
Mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
- 4 ugotowane żółtka
- 400 g mąki pszennej / tortowej
- 300 g masła / margaryny ( najlepiej dobrze zmarznięte)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- 350 g domowej czeko-śliwki lub domowego dżemu śliwkowego
- 150 g białej czekolady - polewy
- 150 g ciemnej czekolady- polewy
- 150 g mlecznej czekolady - polewy
Polewy czekoladowe umieszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do rozpuszczenia (według wskazówek na opakowaniu). Polewy czekoladowe rozpuszczamy gdy nasze ciastka są już upieczone i przestudzone.
Wykonanie:
Ugotowane żółtka ścieramy na drobnych oczkach, na tarce do miseczki.
Połowę mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorzkie kakao a następnie przesypujemy na stolnicę i dodajemy 150 g masła, połowę startych żółtek z miski i 75 g cukru pudru. Zarabiamy gładkie, jednolite ciasto, które owijamy dobrze folią spożywczą i przekładamy na 1 godzinę do lodówki.
Z pozostałych składników zarabiamy jasne ciasto, które również zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , rozwijamy z foli i wałkujemy na grubość 3 mm , na wcześniej podsypanej mąka stolnicy.
Z płata ciasta wycinamy szklanką okręgi.
Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Wierzch ciastek polewamy biała, ciemną i deserową czekoladą- tworząc esy floresy. Ciastka pozostawiamy na 30 minut by czekolada dobrze na nich zastygła.
Ciasteczka przekładamy domową czeko-śliwką.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/08/2015
comments powered by Disqus