Ciasteczka z amaretto

Proponuje coś łatwego ale za to pysznego, delikatnego nawet można by było powiedzieć ,że biszkoptowego ale tak naprawdę, kruchego - ciasteczka z amaretto. Na pochmurne dni, takie jak dziś - idealne.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk ciasteczek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kieliszek alkoholu amaretto

Dodatkowo:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski by ją przesuszyć.

Do miski przekładamy masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i kwaśna śmietanę - ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesiana mąkę i alkohol. Składniki dobrze ucieramy, na gładką , jednolitą masę.

Gotowe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 12 godzin (na noc) do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i przekładamy na dobrze podsypaną mąką stolnicę (do podsypania używamy mąki krupczatki). Ciasto wałkujemy na płat o grubości 4-5 mm. za pomocą szerokiego kieliszka do wina wycinamy okręgi w, których za pomocą końcówki do worka cukierniczego , na środku ciastka wycinamy dziurkę. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 2-3 godziny do zamrażalki. Po czym przed samym ich pieczeniem wyciągamy je z zamrażalnika i za pomocą ostrego noża nacinamy na nich kratkę.

Zmrożone ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut - na jasno brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne , upieczone ciastka, zaraz przed ich podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 28/04/2014


comments powered by Disqus