Ciasteczka witraże

Kruche ciasteczka, przełożone pyszną masą adwokatową a do tego zdobione galaretką. Idealne do popołudniowej kawy. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 15 g smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do suchych składników dodajemy cukier, żółtka, jajko, tłuszcze i cukier waniliowy. Z podanych składników wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Ciasto najlepiej odstawić na noc do lodówki.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta należy rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi. W połowie okrągłych ciastek, za pomocą różnorodnych foremek wycinamy środki (zdjęcie poniżej)

Ciasteczka przekładamy na blaszkę do pieczenia . Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 12-15 minut , na złoty kolor.

Upieczone ciasteczka odkładamy do przestygnięcia.


Masa adwokatowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1/5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 125 g masła
  • 200 ml adwokatu

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego obie mąki oraz cukier. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla wlewamy 400 ml mleka i doprowadzamy go do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy np. pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy zimny budyń i łączymy ze sobą składniki. Do powstałej masy dodajemy stopniowo alkohol i ucieramy go z kremem. Powstały krem odstawiamy na 30 minut do lodówki.


Dodatkowo:
  • 3 opakowania różnokolorowych galaretek
  • 3 x 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Do trzech miseczek wlewamy po szklance gorącej wody. W gorącej wodzie rozpuszczamy trzy różne galaretki. Powstałe galaretki odstawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Na papierze do pieczenia układamy ciastka z wyciętymi wzorkami. Oprószamy je cukrem pudrem a następnie do otworów wlewamy lekko stężałą galaretkę. Ciastka odkładamy do lodówki by galaretka całkowicie zastygła.

Na okrągłe ciastka (bez witraża z galaretki) nakładamy po łyżce masy adwokatowej i zamykamy je ciastkiem z witrażem. Tak przygotowane ciasteczka przekładamy do lodówki najlepiej na noc by masa dobrze stwardniała i skleiła się z ciastkami.

Smacznego


Data publikacji: 22/01/2013


comments powered by Disqus