Ciasteczka ucierane z kawałkami czekolady

Proste ucierane ciasto z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady.... rozpływają się w ustach.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej/tortowej typu 450
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 całe, surowe jajka (wielkość M)
  • 2 łyżki alkoholu whisky
  • 300 g gorzkiej czekolady lub groszku czekoladowego

Wykonanie:

Czekoladę siekamy w średniej wielkości kostkę/kawałki.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z sodą oczyszczoną i ucieramy mikserem na puch. Do utartego tłuszczu wbijamy całe jaja, dodajemy alkohol i dalej ucieramy. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Składniki ucieramy/miksujemy tak długo aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Gdy będziemy mieć już ładnie połączone składniki dodajemy posiekana gorzka czekoladę (lub groszek czekoladowy) i jeszcze chwilę łączymy wszystko ze sobą.

Z surowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (moja rada: przed formowaniem ciastek warto wysmarować swoje dłonie olejem no.roślinnym).

Ciastka, kulki układamy w sporych odstępach na blaszce do pieczenia.

Surowe ciastka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/12/2014


comments powered by Disqus