Ciasteczka ucierane z kawałkami czekolady
Proste ucierane ciasto z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady.... rozpływają się w ustach.





Składniki na 2 blachy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej/tortowej typu 450
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 całe, surowe jajka (wielkość M)
- 2 łyżki alkoholu whisky
- 300 g gorzkiej czekolady lub groszku czekoladowego
Wykonanie:
Czekoladę siekamy w średniej wielkości kostkę/kawałki.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z sodą oczyszczoną i ucieramy mikserem na puch. Do utartego tłuszczu wbijamy całe jaja, dodajemy alkohol i dalej ucieramy. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Składniki ucieramy/miksujemy tak długo aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Gdy będziemy mieć już ładnie połączone składniki dodajemy posiekana gorzka czekoladę (lub groszek czekoladowy) i jeszcze chwilę łączymy wszystko ze sobą.
Z surowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (moja rada: przed formowaniem ciastek warto wysmarować swoje dłonie olejem no.roślinnym).
Ciastka, kulki układamy w sporych odstępach na blaszce do pieczenia.
Surowe ciastka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/12/2014
comments powered by Disqus