Ciasteczka sowy z masłem orzechowym

Aby uśmiech zagościł na małych buziach wystarczy kruche, czekoladowe ciasto, masło orzechowe, trochę czekoladowych, kolorowych cukierasów i wyobraźnia....

Ocena:
1 5

Składniki na 22 sztuki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 100 g mąki pszennej / tortowej typu 450
  • 50 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko surowe
  • 100 g masła

Do ozdoby:
  • masło orzechowe
  • 50 g czekoladowych draży
  • pisak lukrowy np. biały
  • po 5-6 sztuk niebieskich i różowych dropsów czekoladowych
  • 1 surowe białko

Dropsy czekoladowe przecinamy na pół.

Do miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną wraz z mąką krupczatką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i masło. Za pomocą noża siekamy składniki aż zaczną tworzyć się drobne grudki wtedy odkładamy 4 łyżki grudek do miseczki i zarabiamy je w jednolite ciasto. Miskę z białym ciastek wkładamy do lodówki. Do pozostałego ciasta, które mamy na stolnicy przesiewamy kakao i jeszcze chwile siekamy nożem. Następnie nóż odkładamy na bok i dłońmi szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Czekoladowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Po upływie 30 minut wykładamy czekoladowe ciasto, które wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość 4 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi a za pomocą foremki w kształcie serca (jego czubkiem)- w okrągłych ciastkach wykrawamy trójkąt bez podstawy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Staramy się by ciasteczka były podobnie wycięte.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia.

Teraz z lodówki wykładamy białe ciasto , które wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Z płatu wycinamy okręgi wielkości 1 cm (za pomocą końcówki do worka cukierniczego). Z okręgów wycinamy oczy, nogi i skrzydełka dla naszych sów - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe czekoladowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i na połowie ich naklejamy za jego pomocą oczy, skrzydła i nogi naszych sów -które też delikatnie smarujemy białkiem.

Surowe ciastka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.

Po przestudzeniu ciastek dokańczamy dekorowanie ciasteczek na których nakleiliśmy kończyny- za pomocą pisaków cukrowych naklejamy czekoladowe draże, a za pomocą dropsów czekoladowych (połówek) robimy dzioby.

Pozostałe ciasteczka czekoladowe smarujemy masłem orzechowym. Ciasteczka sklejamy ze sobą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/09/2014


comments powered by Disqus