Ciasteczka sowy z masłem orzechowym
Aby uśmiech zagościł na małych buziach wystarczy kruche, czekoladowe ciasto, masło orzechowe, trochę czekoladowych, kolorowych cukierasów i wyobraźnia....





Składniki na 22 sztuki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej / tortowej typu 450
- 50 g mąki krupczatki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko surowe
- 100 g masła
Do ozdoby:
- masło orzechowe
- 50 g czekoladowych draży
- pisak lukrowy np. biały
- po 5-6 sztuk niebieskich i różowych dropsów czekoladowych
- 1 surowe białko
Dropsy czekoladowe przecinamy na pół.
Do miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną wraz z mąką krupczatką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i masło. Za pomocą noża siekamy składniki aż zaczną tworzyć się drobne grudki wtedy odkładamy 4 łyżki grudek do miseczki i zarabiamy je w jednolite ciasto. Miskę z białym ciastek wkładamy do lodówki. Do pozostałego ciasta, które mamy na stolnicy przesiewamy kakao i jeszcze chwile siekamy nożem. Następnie nóż odkładamy na bok i dłońmi szybko zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Czekoladowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po upływie 30 minut wykładamy czekoladowe ciasto, które wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość 4 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi a za pomocą foremki w kształcie serca (jego czubkiem)- w okrągłych ciastkach wykrawamy trójkąt bez podstawy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Staramy się by ciasteczka były podobnie wycięte.
Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia.
Teraz z lodówki wykładamy białe ciasto , które wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Z płatu wycinamy okręgi wielkości 1 cm (za pomocą końcówki do worka cukierniczego). Z okręgów wycinamy oczy, nogi i skrzydełka dla naszych sów - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe czekoladowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i na połowie ich naklejamy za jego pomocą oczy, skrzydła i nogi naszych sów -które też delikatnie smarujemy białkiem.
Surowe ciastka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.
Po przestudzeniu ciastek dokańczamy dekorowanie ciasteczek na których nakleiliśmy kończyny- za pomocą pisaków cukrowych naklejamy czekoladowe draże, a za pomocą dropsów czekoladowych (połówek) robimy dzioby.
Pozostałe ciasteczka czekoladowe smarujemy masłem orzechowym. Ciasteczka sklejamy ze sobą.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/09/2014
comments powered by Disqus