Ciasteczka Skrzaty
Już niebawem pewien Gość w czerwonym kubraku, z wielkim worem prezentów i wcale nie mniejszym brzuchem ;-), z niesamowicie białą i długą brodą wyruszy w świat w swych pięknych, czarodziejskich saniach. I dotrze do wszyskich dzieci na całym świecie by obdarować je wyśnionymi, najpiękniejszymi, niesamowitymi zabawkami. Ale zanim się tak stanie Skrzaty muszą mu pomóc.... ;-)





Składniki na dwie blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki naucierane ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 surowe, całe jajko
Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i za pomocą miksera ucieramy na gładką masę. Do utartego tłuszczu dodajemy jajko - miksujemy. Następnie do masy przesiewamy mąkę pszenną. Wszystkie składniki łączymy (miksujemy/ucieramy) na jednolitą, gładką masę.
Surowe ciasto szczelnie przykrywamy folią spożywczą i przekładamy na 60 minut do lodówki by stwardniało. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Surowe ciasto wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy serca, które przecinamy pionowo, na dwie równe połówki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 350 g cukru pudru
- 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- zielony barwnik spożywczy
- żółty barwnik spożywczy
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Lukier rozlewamy na trzy miski i : - do pierwszej dodajemy kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego. Barwnik dokładnie rozcieramy z lukrem śmietanowym do uzyskania ładnego, zielonego koloru; - do drugiej dodajemy kilka kryształków żółtego barwnika spożywczego i dokładnie go rozcieramy z lukrem; - do trzeciej dodajemy 2 łyżki cukru pudru i chwile go rozcieramy by dobrze się połączył z lukrem. Następnie przekładamy go do worka cukierniczego zakończonego okragłą końcówką (numer 1).
Do ozdoby:
- 50 g owoców Goji
- 4 sztuki zielonego pisaka lukrowego/cukrowego
- czerwony pisak lukrowy/ cukrowy
- biały pisak cukrowy/ lukrowy
- posypka cukrowe w zielonym, niebieskim i czerwonym kolorze
- cukrowe płatki śniegu
Wykonanie:
Gdy nasze ciasteczka są juz upieczone i przestudzone zaczynamy je zdobić. Połowę ciastka, jego okrąglejszą część lukrujemy na żółtko- będą to twarze skrzatów. Natomiast czubek lukrujemy na zielono - będą to czapki skrzatów. Doczepiamy włosy- owoce Goji i za pomocą pisaka cukrowego (zielonego) rysujemy ramkę czapki a zielonym groszkiem cukrowym dekorujemy czapeczkę przyczepiając na jej wierzchołku cukrowy płatek śniegu - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie białym lukrem rysujemy naszym skrzatom brody oraz oczy. Czerwonym pisakiem lukrowym rysujemy uśmiechy - zdjęcia pomocnicze powyżej.
O lukrowane ciasteczka pozostawiamy na godzinę by ozdoby i lukier dobrze na nich zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 22/11/2015
comments powered by Disqus