Ciasteczka Skrzaty

Już niebawem pewien Gość w czerwonym kubraku, z wielkim worem prezentów i wcale nie mniejszym brzuchem ;-), z niesamowicie białą i długą brodą wyruszy w świat w swych pięknych, czarodziejskich saniach. I dotrze do wszyskich dzieci na całym świecie by obdarować je wyśnionymi, najpiękniejszymi, niesamowitymi zabawkami. Ale zanim się tak stanie Skrzaty muszą mu pomóc.... ;-)

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki naucierane ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 surowe, całe jajko

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i za pomocą miksera ucieramy na gładką masę. Do utartego tłuszczu dodajemy jajko - miksujemy. Następnie do masy przesiewamy mąkę pszenną. Wszystkie składniki łączymy (miksujemy/ucieramy) na jednolitą, gładką masę.

Surowe ciasto szczelnie przykrywamy folią spożywczą i przekładamy na 60 minut do lodówki by stwardniało. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Surowe ciasto wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy serca, które przecinamy pionowo, na dwie równe połówki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na kratce.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 350 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • zielony barwnik spożywczy
  • żółty barwnik spożywczy

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Lukier rozlewamy na trzy miski i : - do pierwszej dodajemy kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego. Barwnik dokładnie rozcieramy z lukrem śmietanowym do uzyskania ładnego, zielonego koloru; - do drugiej dodajemy kilka kryształków żółtego barwnika spożywczego i dokładnie go rozcieramy z lukrem; - do trzeciej dodajemy 2 łyżki cukru pudru i chwile go rozcieramy by dobrze się połączył z lukrem. Następnie przekładamy go do worka cukierniczego zakończonego okragłą końcówką (numer 1).


Do ozdoby:
  • 50 g owoców Goji
  • 4 sztuki zielonego pisaka lukrowego/cukrowego
  • czerwony pisak lukrowy/ cukrowy
  • biały pisak cukrowy/ lukrowy
  • posypka cukrowe w zielonym, niebieskim i czerwonym kolorze
  • cukrowe płatki śniegu

Wykonanie:

Gdy nasze ciasteczka są juz upieczone i przestudzone zaczynamy je zdobić. Połowę ciastka, jego okrąglejszą część lukrujemy na żółtko- będą to twarze skrzatów. Natomiast czubek lukrujemy na zielono - będą to czapki skrzatów. Doczepiamy włosy- owoce Goji i za pomocą pisaka cukrowego (zielonego) rysujemy ramkę czapki a zielonym groszkiem cukrowym dekorujemy czapeczkę przyczepiając na jej wierzchołku cukrowy płatek śniegu - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie białym lukrem rysujemy naszym skrzatom brody oraz oczy. Czerwonym pisakiem lukrowym rysujemy uśmiechy - zdjęcia pomocnicze powyżej.

O lukrowane ciasteczka pozostawiamy na godzinę by ozdoby i lukier dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/11/2015


comments powered by Disqus