Ciasteczka rybki

Wakacje to szczególny czas dla każdego. To czas w którym ładujemy nasze bateria. To czas słońca, radości i szaleństw. I tego wszystkiego Wam życzę...

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego / rzepakowego

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Z płatu ciasta wycinamy foremką ryby.

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu rybki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 350 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • 500 g kolorowych lentynek
  • kolorowe pisaki lukrowe/ cukrowe
  • czekoladowe, ryżowe kuleczki
  • barwnik spożywczy -czerwony i niebieski

Wykonanie:

Utarty lukier dzielimy na dwie części i zabarwiamy go 2-3 kryształkami czerwonego i niebieskiego barwnika spożywczego.

Połowę, upieczonych i przestudzonych ciastek zamaczamy w różowym lukrze a połowę w niebieskim. Ciasteczka układamy na kratce by ociekły z nadmiaru lukru. Gdy nasz lukier na ciastkach jeszcze nie zastygł - układamy kolorowe, czekoladowe cukierki tak by tworzyły łuskę. Następnie gdy lukier już zastygnie i dobrze sklei lentynki, za pomocą kolorowych pisaków lukrowych/cukrowych malujemy płetwy naszych rybek. Za pomocą białego pisaka lukrowego przyklejamy ryżowe, czekoladowe kulki (ślepia ryby), a czerwonym pisakiem lukrowym/cukrowym otwór gębowy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2014


comments powered by Disqus