Ciasteczka pszenno - owsiane

Idealne ciastka pełnowartościowe bo powstały z płatków owsianych, otrębów pszennych z dużą ilością bakalii no i bez dodatku cukru kryształu. Niesamowicie sycące, świetnie smakują z mlekiem i do tego jakże jesienne.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie-dodajemy jeśli masa będzie zbyt klejąca)
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g suszonych owoców (owoców Goji, rodzynek, żurawiny, owoców kandyzowanych
  • 150 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, orzechów nerkowca)

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je i łączymy z jogurtem naturalny oraz miodem. Następnie dodajemy otręby, płatki owsiane, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon oraz owoce i orzechy. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Jeśli nasza masa będzie zbyt kleista dodajemy niewielką ilość mąki (1/3 szklanki). Z powstałej masy formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Kulki układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane, surowe ciastka pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/09/2015


comments powered by Disqus