Ciasteczka pszenno - owsiane
Idealne ciastka pełnowartościowe bo powstały z płatków owsianych, otrębów pszennych z dużą ilością bakalii no i bez dodatku cukru kryształu. Niesamowicie sycące, świetnie smakują z mlekiem i do tego jakże jesienne.





Składniki na dwie blachy.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie-dodajemy jeśli masa będzie zbyt klejąca)
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko (wielkość L)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g suszonych owoców (owoców Goji, rodzynek, żurawiny, owoców kandyzowanych
- 150 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, orzechów nerkowca)
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je i łączymy z jogurtem naturalny oraz miodem. Następnie dodajemy otręby, płatki owsiane, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon oraz owoce i orzechy. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Jeśli nasza masa będzie zbyt kleista dodajemy niewielką ilość mąki (1/3 szklanki). Z powstałej masy formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Kulki układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane, surowe ciastka pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/09/2015
comments powered by Disqus