Ciasteczka półkruche z ostrym serowym farszem
Coś dla każdego i do tego z białym serem , który podany na ostro, z ziołową mieszanką , którą przyznam, zrobiła moja teściowa - smakują wyśmienicie. Przy okazji pozdrawiam teściową :) .





Składniki na 3-4 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 2, 5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 całe surowe jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam gęstej 18 %)
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej całe jajka, tłuszcz, cukier puder oraz kwaśną śmietanę. Za pomocą noża siekamy produkty tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć składniki. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki na farsz:
- 200 g białego tłustego sera ( absolutnie nie z wiaderka)
- 200 g sera typu feta
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1/ 2 łyżeczka ususzonego oregano
- 1/2 łyżeczki ususzonej bazylii
Za pomocą blendera miksujemy biały ser na jednolitą "papkę" , możemy też użyć maszynki do mięsa i wtedy należy przemielić dwa razy ser biały.
Do zmielonego sera białego dodajemy pokruszony ser typu feta oraz zioła. Wszystkie składniki za pomocą miksera lub pałki drewnianej - łączymy na jednolitą, gładką masę.
Dodatkowo:
- 2 surowe białka
- 4 łyżeczki zielonej czubrycy
Białka wlewamy do niewielkiej miski i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Po upływie dwóch godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i dzielimy na 2 części. Obie części ciasta wałkujemy na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Na jednym płacie ciasta lekko odbijamy foremkę lub okrąg kieliszka do wódki. Ciasto lekko smarujemy białkiem a następnie układamy na nim po jednej małej łyżeczce farszu. Farsz przykrywamy drugim płatem ciasta. Wycinamy ciasteczka ale tak by w ich środku znalazł się farsz.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia , smarujemy białkiem , posypujemy zieloną czubrycą i pieczemy je w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/11/2013
comments powered by Disqus