Ciasteczka półkruche z makiem i masą

Trochę miałam ochotę sama wymyślić jakieś ciasteczka i wyszły o to takie...

Ocena:
1 5

Składniki na 20 ciasteczek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g suchego maku
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mak i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło i siekamy je z mącznymi produktami. Do posiekanego ciasta dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę i szybko zarabiamy ciasto.

Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z foli i na podsypanej lekką mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3 mm. Z płata ciasta, za pomocą kieliszka do wódki wycinamy koła.

Okrągłe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.


Składniki na masę budyniową - wiśniową:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru ( 40 g)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek nalewki wiśniowej

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 250 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.


Składniki na lukier:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:

  • 20 sztuk ryżowych kulek w białej czekoladzie
  • czerwony pisak lukrowy

Wykonanie:

Połowę upieczonych i przestudzonych ciastek polewamy lukrem. Na polane ciastka przyklejamy kulkę ryżową a gdy lukier dobrze zastygnie rysujemy na nim esy floresy czerwonym pisakiem lukrowym. Następnie ciasteczka , które nie dekorowaliśmy obracamy do góry dnem i nakładamy na nie po łyżce masy. Masę wyrównujemy i przykrywamy połówką ciastek udekorowanych lukrem i kulką ryżową. Ciasteczka pozostawiamy na 30 minut w lodówce by masa dobrze skleiła ciastka i tym samym stwardniała.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-bialy-z-bialek


Data publikacji: 01/07/2013


comments powered by Disqus