Ciasteczka półkruche wielkanocne
Ciasteczka półkruche sprawdzają się na każdą okazję. Taką okazja mogą być również Święta Wielkanocne. Za pomocą foremek w kształcie baranka, królika, jaja możemy wyciąć świąteczne wzory a za pomocą lukru, różnorodnych bakali i marcepanu ładnie je ozdobić. Co najważniejsze takie ciasteczka można długo przechowywać.





Składniki na 3 blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia .
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 170 g masła lub dobrej margaryny
- 2 żółtka gotowane
- 3 duże łyżki cukru pudru
- 4 duże łyżki zmielonych na pył wiórków kokosowych (wiórki kokosowe mielimy za pomocą młynka do kawy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach, na tarce lub też rozcieramy je w makutrze.
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, zmielone wiórki kokosowe, posiekana w kostkę margarynę i starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Stolnice podsypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy różne wzory. Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut.
Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier cytrynowy:
- 300 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki octu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.
Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.
Do ozdoby:
- 200-300 g mielonych włoskich orzechów
- 200 g marcepanu (różowy, zielony, żółty, pomarańczowy, biały)
- 100 g wiórek kokosowych
- 20 g suszonych moreli
- 20 g wiśni kandyzowanych
- 1 łyżeczka suchego maku
- 100 g orzeszków ziemnych
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sezamu sezamu
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 30 g suszonego kolorowego ananasa
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 1 mała łyżeczka gorzkiego kakao
- kolorowe pisaki lukrowe
Wykonanie:
Upieczone i zimne ciasteczka lukrujemy i zdobimy.
ciasteczka w kształcie baranka -> lukrujemy białym lukrem. Gdy lukier będzie już zastygnięty, za pomocą białego pisaka lukrowego rysujemy esy floresy - dzięki temu mamy już futro. Gorzkim kakaem barwimy 1 łyżkę marcepanu. Z brązowego marcepanu robimy rogi baranowi. A za pomocą czekoladowych ryżowych kulek robimy oczy ( dodatek do jogurtu).
ciasteczka w kształcie króliczka -> lukrujemy białym lukrem. Całe , wy lukrowane ciasteczka posypujemy wiórkami kokosowymi. Jedna dużą łyżkę marcepanu barwimy barwnikiem spożywczym na różowo . Z marcepanu robimy kitę ( małe kulki) i uszy. Za pomocą pisaka lukrowego białego rysujemy rysy króliczka. Ślepia i nos robimy z kakaowego marcepanu.
ciasteczka w kształcie babki -> ciasteczka lukrujemy. Na lukrze układamy połówki orzeszków ziemnych. Przykrywamy je jasnobrązowym marcepanem (szczypta gorzkiego kakao na 3 łyżki marcepanu). Lekko polewamy lukrem i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę kandyzowanymi wiśniami.
ciasteczka w kształcie kurczaka -> biały lukier barwimy żółtym barwnikiem spożywczym. Lukrujemy. Łyżeczkę sezamu i łyżeczkę siemienia lnianego łączymy ze sobą. Za pomocą połączonych ziaren zdobimy ciasteczka. Z czerwonego , suszonego ananasa wycinamy dzioby, a oczy powstają za pomocą czekoladowych kuleczek ryżowych ( dodatek do jogurtów).
ciasteczka w kształcie zająca -> ciastka lukrujemy białym lukrem i posypujemy go zmielonymi orzechami włoskimi. Za pomocą ćwiartek orzecha laskowego zdobimy mu uszy (orzecha przyklejamy za pomocą marcepanu). Pyszczek - nos to przyklejona kulka ryżowa czekoladowa ( przyklejamy za pomocom lukru), ślepia to krople lukru na który przyklejamy kawałki suszonej żurawiny. Za pomocą zielonego pisaka lukrowego rysujemy spodnie , a guziki to kawałki suszonego, zielonego ananasa.
ciasteczka w kształcie jajek -> lukrujemy i zdobimy dowolnymi bakaliami ( u mnie to kwiaty z suszonej żurawiny i suszonego ananasa , a listki to pestki dyni).
ciasteczka w kształcie motyla -> ciasteczka lukrujemy. Motyla zdobimy kandyzowanymi połówkami wiśni, zielonym suszonym ananasem, suszonymi morelami oraz żółtymi i zielonym pisakiem lukrowym.
ciasteczka w kształcie kwiatów -> ciasteczka lukrujemy żółtym lukrem a na ich środek układamy połówkę kandyzowanej wiśni.
Podjemy .
Przydatne linki:
ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy
ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-kruche-zgotowanych-zoltek
Smacznego.
Data publikacji: 03/04/2013
comments powered by Disqus