Ciasteczka półkruche wielkanocne

Ciasteczka półkruche sprawdzają się na każdą okazję. Taką okazja mogą być również Święta Wielkanocne. Za pomocą foremek w kształcie baranka, królika, jaja możemy wyciąć świąteczne wzory a za pomocą lukru, różnorodnych bakali i marcepanu ładnie je ozdobić. Co najważniejsze takie ciasteczka można długo przechowywać.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia .

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 170 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 żółtka gotowane
  • 3 duże łyżki cukru pudru
  • 4 duże łyżki zmielonych na pył wiórków kokosowych (wiórki kokosowe mielimy za pomocą młynka do kawy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ugotowane na twardo żółtka ścieramy na najdrobniejszych oczkach, na tarce lub też rozcieramy je w makutrze.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, zmielone wiórki kokosowe, posiekana w kostkę margarynę i starte żółtka. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Stolnice podsypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy różne wzory. Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut.

Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Do ozdoby:
  • 200-300 g mielonych włoskich orzechów
  • 200 g marcepanu (różowy, zielony, żółty, pomarańczowy, biały)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 20 g suszonych moreli
  • 20 g wiśni kandyzowanych
  • 1 łyżeczka suchego maku
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sezamu sezamu
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 30 g suszonego kolorowego ananasa
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • 1 mała łyżeczka gorzkiego kakao
  • kolorowe pisaki lukrowe

Wykonanie:

Upieczone i zimne ciasteczka lukrujemy i zdobimy.

  • ciasteczka w kształcie baranka -> lukrujemy białym lukrem. Gdy lukier będzie już zastygnięty, za pomocą białego pisaka lukrowego rysujemy esy floresy - dzięki temu mamy już futro. Gorzkim kakaem barwimy 1 łyżkę marcepanu. Z brązowego marcepanu robimy rogi baranowi. A za pomocą czekoladowych ryżowych kulek robimy oczy ( dodatek do jogurtu).

  • ciasteczka w kształcie króliczka -> lukrujemy białym lukrem. Całe , wy lukrowane ciasteczka posypujemy wiórkami kokosowymi. Jedna dużą łyżkę marcepanu barwimy barwnikiem spożywczym na różowo . Z marcepanu robimy kitę ( małe kulki) i uszy. Za pomocą pisaka lukrowego białego rysujemy rysy króliczka. Ślepia i nos robimy z kakaowego marcepanu.

  • ciasteczka w kształcie babki -> ciasteczka lukrujemy. Na lukrze układamy połówki orzeszków ziemnych. Przykrywamy je jasnobrązowym marcepanem (szczypta gorzkiego kakao na 3 łyżki marcepanu). Lekko polewamy lukrem i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę kandyzowanymi wiśniami.

  • ciasteczka w kształcie kurczaka -> biały lukier barwimy żółtym barwnikiem spożywczym. Lukrujemy. Łyżeczkę sezamu i łyżeczkę siemienia lnianego łączymy ze sobą. Za pomocą połączonych ziaren zdobimy ciasteczka. Z czerwonego , suszonego ananasa wycinamy dzioby, a oczy powstają za pomocą czekoladowych kuleczek ryżowych ( dodatek do jogurtów).

  • ciasteczka w kształcie zająca -> ciastka lukrujemy białym lukrem i posypujemy go zmielonymi orzechami włoskimi. Za pomocą ćwiartek orzecha laskowego zdobimy mu uszy (orzecha przyklejamy za pomocą marcepanu). Pyszczek - nos to przyklejona kulka ryżowa czekoladowa ( przyklejamy za pomocom lukru), ślepia to krople lukru na który przyklejamy kawałki suszonej żurawiny. Za pomocą zielonego pisaka lukrowego rysujemy spodnie , a guziki to kawałki suszonego, zielonego ananasa.

  • ciasteczka w kształcie jajek -> lukrujemy i zdobimy dowolnymi bakaliami ( u mnie to kwiaty z suszonej żurawiny i suszonego ananasa , a listki to pestki dyni).

  • ciasteczka w kształcie motyla -> ciasteczka lukrujemy. Motyla zdobimy kandyzowanymi połówkami wiśni, zielonym suszonym ananasem, suszonymi morelami oraz żółtymi i zielonym pisakiem lukrowym.

  • ciasteczka w kształcie kwiatów -> ciasteczka lukrujemy żółtym lukrem a na ich środek układamy połówkę kandyzowanej wiśni.

Podjemy .


Przydatne linki:

ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-kruche-zgotowanych-zoltek

Smacznego.


Data publikacji: 03/04/2013


comments powered by Disqus