Ciasteczka piramidki - ciągutki

Te ciasteczka są kolorowe, kruche, z masą agrestową, posypką cukrową, lekko ciągnącą się różową bezą.

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk złożonych ciasteczek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem kruchych ciastek mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciastka:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 3 całe jajka

Składniki na bezę:
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego / truskawkowego
  • 3 surowe białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Białka przelewamy do miski i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy. Na sam koniec, gdy już połączyliśmy białka z cukrem dodajemy opakowanie kisielu - miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstałą piankę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego okrągłą końcówką.

Piankę bezową najlepiej wykonać gdy mamy już podpieczone i przełożone ciasteczka masą agrestową.


Dodatkowo:
  • 450 g dżemu agrestowego
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku agrestowym
  • 20 g kolorowej posypki cukrowej
  • gwiazdki ryżowe w polewie czekoladowej do ozdoby

Do rondla przekładamy dżem agrestowy i dodajemy do niego 2 opakowania sypkiej galaretki. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i na małym ogniu przesmażamy ze sobą składniki około 10 minut. Powstałą masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozkładamy a następnie pozostawiamy do stężenia. Ze stężonej masy wycinamy dwie wielkości okręgów - duże i średnie- wielkość taka jakiej użyjemy do wycinania ciastek.


Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puch. Do utartej margaryny dodajemy po jednym żółtku i trochę cukru pudru - ucieramy. Gdy utrzemy już dobrze masę dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie , jednolite ciasto. Ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę i wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Z powstałego płata ciasta wycinamy trzy wielkości placuszków - ciastek ( w takiej samej ilości - po 40 ciasteczek małych, średnich i dużych). Surowe ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 6-7 minut ( maja się zarumienić ale nie upiec do końca). Podpieczone ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Na zimne ciastka duże i średnie układamy masę agrestową, a następnie wyciskamy na nie różową piankę bezową. Piankę lekko posypujemy kolorową posypką cukrową.

Ciasteczka delikatnie ( najlepiej za pomocą szpatułki) przekładamy na blachę do pieczenia. Blaszkę z ciastkami układamy na najwyższej półce piekarnika ( tak by były najbliżej grzałki) a pieczemy je w 70 stopniach Celsjusza przez 10 minut.

Upieczone ciastka , gorące wykładamy z piekarnika.

Na najmniejsze ciasteczka wyciskamy po "kropli" bezy i również je podpiekamy. Po upieczeniu do gorącej bezy wciskamy czekoladową gwiazdkę.

Teraz składamy ciasteczka - na duże ciastka kładziemy średniej wielkości, a na średnie malutkie ciastka.

Tak przygotowane ciasteczka pozostawiamy na godzinę by przestygły a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/07/2013


comments powered by Disqus