Ciasteczka Pingwinki

Niesamowicie czekoladowe ciasto, w niebanalnym kształcie a zarazem jakże zimowe, lukrowane na wesoło i idealne dla dzieciaków - pingwinki.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche czekoladowe ciasto:
  • 350 g mąki pszennej (typ 450)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 surowe jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Składniki na lukier
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
  • barwniki spożywcze (żółty, czarny,)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 30 g niebieskich kuleczek ryżowych

Wykonanie:

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i za pomocą miksera ucieramy na gładką masę. Do utartego tłuszczu dodajemy jajko - miksujemy. Następnie do masy przesiewamy naturalne kakao i mąkę pszenną. Wszystkie składniki łączymy (miksujemy/ucieramy) na jednolitą, gładką masę.

Surowe ciasto szczelnie przykrywamy folią spożywczą i przekładamy na 60 minut do lodówki by stwardniało. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Surowe ciasto wałkujemy na płat o grubości 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy pingwinki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i studzimy na kratce a następnie zdobimy je kolorowym lukrem oraz kuleczkami niebieskimi- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Gdy lukier wyschnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/11/2015


comments powered by Disqus