Ciasteczka piernikowe pieczątki-bałwanki

No to już powoli ,w kuchni, z synem testujemy przepisy na ciasteczka, babeczki, pierniczki. Wpadła w małe rączki foremka-pieczątka z bałwankiem i bardzo chciała jej użyć. No to w ruch poszła mąka, jaja, masło i przyprawa domowa do piernika. Wyszło pysznie :-) a jak zapachniało ....

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 220 g mąki pszennej /tortowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko (z jajka wielkość L)
  • 1 łyżka nalewki waniliowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Oba rodzaje mąk przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier puder, masło, nalewkę waniliową, przyprawę do piernika oraz żółtko. Łączymy składniki -z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli i owijamy je szczelnie folią spożywczą. Ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na pod sypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Z płatu ciasta wycinamy foremką okręgi, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce i za pomocą stępla odbijamy wzory- u mnie bałwanki.

Ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy i zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2018


comments powered by Disqus