Ciasteczka piernikowe pieczątki-bałwanki
No to już powoli ,w kuchni, z synem testujemy przepisy na ciasteczka, babeczki, pierniczki. Wpadła w małe rączki foremka-pieczątka z bałwankiem i bardzo chciała jej użyć. No to w ruch poszła mąka, jaja, masło i przyprawa domowa do piernika. Wyszło pysznie :-) a jak zapachniało ....





Składniki na 2 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej /tortowej
- 50 g mąki ryżowej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 żółtko (z jajka wielkość L)
- 1 łyżka nalewki waniliowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Oba rodzaje mąk przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier puder, masło, nalewkę waniliową, przyprawę do piernika oraz żółtko. Łączymy składniki -z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli i owijamy je szczelnie folią spożywczą. Ciasto umieszczamy na 3 godziny w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na pod sypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Z płatu ciasta wycinamy foremką okręgi, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce i za pomocą stępla odbijamy wzory- u mnie bałwanki.
Ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy i zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 17/11/2018
comments powered by Disqus