Ciasteczka parzone z dżemem

Wracając do starych przepisów babci znalazłam przepis na ciasteczka parzone na bazie węglanu amonowego. Szybki zakup jednego ze składników, ze spiżarni domowy dżem z czarnej porzeczki (miały być na zimę no ale cóż 😁) i do dzieła.... wyszło pysznie i temu polecam przepis.

Ocena:
1 5

Składniki na około 35 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka parzone:
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 łyżek gorącej wody
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu np. z czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem, amoniakiem, cukrem waniliowym. Dodajemy masło oraz wodę i za pomocą noża siekamy. Ciasto wyrabiamy nożem a następnie rękoma. Wyrobione ciasto wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka.

Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, pieczenie termoobieg).

Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ciastka sklejamy dżemem z czarnej porzeczki a tuż przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/08/2020


comments powered by Disqus