Ciasteczka orkiszowe z bakaliami
Uwierzcie mi ciastka mogą być zdrowe i niejadkom mogą zastąpić śniadanie. Moje powstały dzięki mące orkiszowej drobno zmielonej z dodatkiem bakali.





Składniki na 3 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 surowe jajko (wielkość L)
- 100 g roztopionego masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- 20 g suszonych owoców goji
- 150 g grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca itp.)
Wykonanie:
Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
Do miski wlewamy letnie mleko i rozpuszczamy w nim sodę oczyszczoną wraz z miodem. Dodajemy jogurt naturalny wraz z roztopionym masłem i wbijamy jajko- mieszamy. Następnie dosypujemy płatki owsiane i pozostawiamy je na 15 minut w płynach.
Po 15 minutach dodajemy przesianą mąkę oraz bakalie. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto.
Z surowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Surowe kulki, w dość dużych odstępach układamy na blaszce do pieczenia , lekko spłaszczamy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut- na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 31/08/2014
comments powered by Disqus