Ciasteczka orkiszowe z bakaliami

Uwierzcie mi ciastka mogą być zdrowe i niejadkom mogą zastąpić śniadanie. Moje powstały dzięki mące orkiszowej drobno zmielonej z dodatkiem bakali.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 surowe jajko (wielkość L)
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 20 g suszonych owoców goji
  • 150 g grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca itp.)

Wykonanie:

Czekoladę siekamy na drobne kawałki.

Do miski wlewamy letnie mleko i rozpuszczamy w nim sodę oczyszczoną wraz z miodem. Dodajemy jogurt naturalny wraz z roztopionym masłem i wbijamy jajko- mieszamy. Następnie dosypujemy płatki owsiane i pozostawiamy je na 15 minut w płynach.
Po 15 minutach dodajemy przesianą mąkę oraz bakalie. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto.

Z surowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Surowe kulki, w dość dużych odstępach układamy na blaszce do pieczenia , lekko spłaszczamy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut- na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 31/08/2014


comments powered by Disqus