Ciasteczka oreo

Ciasteczka mocno czekoladowe przełożone wyśmienitą waniliową masą.

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik przez pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 70 g masła
  • 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 całe jajko

Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło, jajko oraz aromat. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi.

Okręgi układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 110 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 kieliszek spirytusu ( nie koniecznie)

Miękkie masło ucieramy na puch ale tak długo aż będzie białe (ucierałam je mikserem 15 minut). Następnie do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i alkohol. Składniki dobrze ucieramy ze sobą ( mikserem z 5 minut).

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego grubą, okrągłą końcówką.


Wykonanie:

Na połowę zimnych ciastek wyciskamy 1 cm warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Przełożone ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-60 minut by masa skleiła ciastka i stwardniałą. Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:


Data publikacji: 10/06/2013


comments powered by Disqus