Ciasteczka oreo
Ciasteczka mocno czekoladowe przełożone wyśmienitą waniliową masą.





Składniki na 24 sztuki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Średnio nagrzewamy piekarnik przez pieczeniem.
Składniki na ciasto:
- 70 g masła
- 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 całe jajko
Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło, jajko oraz aromat. Z podanych składników wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi.
Okręgi układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10 minut. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę:
- 110 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 kieliszek spirytusu ( nie koniecznie)
Miękkie masło ucieramy na puch ale tak długo aż będzie białe (ucierałam je mikserem 15 minut). Następnie do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i alkohol. Składniki dobrze ucieramy ze sobą ( mikserem z 5 minut).
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego grubą, okrągłą końcówką.
Wykonanie:
Na połowę zimnych ciastek wyciskamy 1 cm warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Przełożone ciasteczka wkładamy do lodówki na 30-60 minut by masa skleiła ciastka i stwardniałą. Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
Data publikacji: 10/06/2013
comments powered by Disqus