Ciasteczka Noworoczne
Zastanawiałam się co tu ciekawego przygotować na nadchodzący Nowy Rok. Tak by coś słodkiego było w domu jak powrócimy po balu. I znalazłam w wielkiej księdze wypieków Jana Czernikowskiego przepis na "Noworoczne Ciasteczka". Trochę tylko od siebie dodałam- kajmaku, orzeszków ziemnych i domowej polewy czekoladowej. Przyznam, że wyszło pysznie.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki soli
Do makutry przekładamy całe jaja, drobny cukier do wypieków, cukier z wanilią i ucieramy na pianę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól- rozcieramy. Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Składniki na domową polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki oleju rzepakowego / słonecznikowego
- 250 g masła
Masło kroimy w drobną kostkę. W niewielkim rondelku umieszczamy połamaną gorzką czekoladę, margarynę, olej, wodę, cukier i kakao. Na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą składniki. Powstałą masę czekoladową ściągamy z palnika i odstawiamy na 5 minut by lekko zastygła.
Dodatkowo:
- 250-300 g orzeszków ziemnych
- 500 g gotowej masy kajmakowej
Wykonanie:
Surowe ciasto wykładamy z lodówki i la lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 1 cm. Z pomocą okrągłej formy (moja miała wielkość 10 cm) wycinamy ciastka, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce.
Surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie na wierzch każdego ciastka wykładamy sporą warstwę masy kajmakowej, którą przykrywamy dużą ilością orzeszków ziemnych. Wszystko to polewamy domową polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na 1-2 godziny w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/12/2017
comments powered by Disqus