Ciasteczka nadziewane słodkim serem

Serowe ciasto z dodatkiem słodkiego sera i ziaren wanilli , skuszą zapachem i smakiem niejedną osobę.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 125 g białego tłustego sera
  • 2 -3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 125 g margaryny
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Ser należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, jajka, śmietanę i utarty ser biały. Ze składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.


Składniki na farsz:
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski dajemy ser biały i śmietanę kremówkę. Składniki ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, mąką ziemniaczaną i ziarenkami waniljii. Ucieramy. Masa powinna mieć jednolitą , gładką konsystencję.


Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru kryształu

Do niewielkiej miseczki dajemy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na grubość około 4 mm (ale nie grubiej). Na ciasto kładziemy, w odstępach po łyżeczce masy serowej i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Za pomocą kieliszka wycinamy okręgi (zdjęcie poniżej).

Powstałe ciasteczka serowe smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Ciasteczka pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 22/04/2013


comments powered by Disqus