Ciasteczka nadziewane słodkim serem
Serowe ciasto z dodatkiem słodkiego sera i ziaren wanilli , skuszą zapachem i smakiem niejedną osobę.





Składniki na dwie blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 125 g białego tłustego sera
- 2 -3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 125 g margaryny
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru kryształu
Ser należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, jajka, śmietanę i utarty ser biały. Ze składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Składniki na farsz:
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 125 g sera białego półtłustego lub tłustego
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do miski dajemy ser biały i śmietanę kremówkę. Składniki ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, mąką ziemniaczaną i ziarenkami waniljii. Ucieramy. Masa powinna mieć jednolitą , gładką konsystencję.
Dodatkowo:
- 1 białko
- 2 łyżki cukru kryształu
Do niewielkiej miseczki dajemy białko i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część należy rozwałkować na grubość około 4 mm (ale nie grubiej). Na ciasto kładziemy, w odstępach po łyżeczce masy serowej i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Za pomocą kieliszka wycinamy okręgi (zdjęcie poniżej).
Powstałe ciasteczka serowe smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Ciasteczka pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego.
Data publikacji: 22/04/2013
comments powered by Disqus