Ciasteczka na serkach topionych

Ciasteczka powstają dzięki serkom topionym. Idealnie nadają się jako przekąska do wódki.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g serka topionego ( róże smaki)
  • 125 g margaryny
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy serki topione, margarynę, jajka, olej, sól. Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do maszynki do ciastek i za jej pomocą wyciskamy różne kształty ciasteczek - prosto na wyłożoną papierem blachę.

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut na złoty kolor. Upieczone ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy na sucho lub z ulubionymi sosami/ dipami.

Smacznego.


Data publikacji: 19/07/2013


comments powered by Disqus