Ciasteczka na ostro

Ta przekąska zaskoczy nie jedna osobę - dla czego? Bo na początku poczujemy lekką , przyjemną słodycz.. a tu nagle szok... bo coś nas w język parzy :) ... i tak pryska mydlana bańka....

Ocena:
1 5

Przepis na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 60 g masła
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżeczki ostrej, mielonej papryki

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 2 - 3 łyżeczki ostrej papryki

Białko przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej żółtko, masło, cukier, śmietanę oraz ostrą , mieloną paprykę. Za pomocą noża siekamy produkty tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasy ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na stolnicy na grubość 4-5 mm. Za pomocą foremki ( ja użyłam foremki w kształcie trójkąta) wycinamy ciasteczka.

Surowe ciasto układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je białkiem, posypujemy mieloną papryka i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/02/2014


comments powered by Disqus