Ciasteczka na ostro
Ta przekąska zaskoczy nie jedna osobę - dla czego? Bo na początku poczujemy lekką , przyjemną słodycz.. a tu nagle szok... bo coś nas w język parzy :) ... i tak pryska mydlana bańka....





Przepis na 2 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 60 g masła
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
Dodatkowo:
- 1 surowe białko
- 2 - 3 łyżeczki ostrej papryki
Białko przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej żółtko, masło, cukier, śmietanę oraz ostrą , mieloną paprykę. Za pomocą noża siekamy produkty tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasy ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na stolnicy na grubość 4-5 mm. Za pomocą foremki ( ja użyłam foremki w kształcie trójkąta) wycinamy ciasteczka.
Surowe ciasto układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je białkiem, posypujemy mieloną papryka i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 21/02/2014
comments powered by Disqus