Ciasteczka migdałowe z masą grysikową i m&m
Już za miesiąc Święta Wielkanocne temu też zaczynam testować, próbować, wymyślać różne przepisy na zbliżającą się okazję. Dziś postanowiłam upiec migdałowe ciastka, przełożyć je masą migdałowo-grysikową i ozdobić kolorowymi m&m-sami.





Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g zmielonych migdałów
- 80 g kaszy manny
- 1 jajko surowe
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka nalewki z wanilii
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder oraz nalewkę waniliową i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy dodać jajko i dokładnie łączymy składniki ze sobą. Miksując, dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać zmielone migdały i kaszę mannę. Ucieramy tak długo składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masę przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2 godziny w lodówce by stwardniało.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Z powstałego płatu ciasta wycinamy foremką parzysta ilość okręgów, które układamy na blaszkach do pieczenia.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę grysikowo-orzechową:
- 6 łyżek kaszy manny (grysiku)
- 100 g startych migdałów
- 6 łyżki cukru kryształu
- 370 ml mleka
- 220 g miękkiego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ, starte migdały oraz dodajemy ziarenka wanilii. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.
Dodatkowo:
- 300 g M&m orzech w czekoladzie
- 250 g białej kuwertury
Biała czekoladę rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone ciasteczka przekładamy masa grysikową. Każde przełożone ciasteczko, z wierzchu polewamy białą czekoladę i zdobimy kolorowymi M&m. Ciasteczka schładzamy około 2-3 godziny w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/03/2017
comments powered by Disqus