Ciasteczka migdałowe z dżemem

Proste w przygotowaniu, kruche, migdałowe ciasteczka przełożone domowym dżemem malinowym i ozdobione lukrem w świąteczne wzorki- choinki.

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk ciasteczek.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche migdałowe:
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 225 g masła
  • 2 surowe żółtka
  • 380 g mąki pszennej / tortowej

Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy do niej zmielone migdały, cukier puder, żółtka i posiekane, zimne masło. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta za pomocą szklanki wycinamy okręgi które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane surowe ciastka pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 300 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • pisaki cukrowe/lukrowe w zielonym kolorze
  • kolorowe groszki cukrowe
  • cukrowe gwiazdki
  • 400 g gęstego dżemu malinowego

Wykonanie

Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek lukrujemy z wierzchu i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Następnie za pomocą pisaków cukrowych malujemy choinki na których przyklejamy kolorowe groszki cukrowe a na szczycie choinki cukrową gwiazdkę.

Na wierzch pozostałych ciasteczek wykładamy 3 mm warstwę gęstego dżemu malinowego, który przykrywamy ozdobionym ciasteczkiem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/12/2015


comments powered by Disqus