Ciasteczka marchewkowe z dżemem
Dziś wymyśliliśmy a potem upiekliśmy z synem zdrowy deser. Tym deserem stały się pyszne, zdrowe ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych.





Składniki na 30 ciastek z dżemem.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 100 g startej na tarce o drobnych oczkach marchewki
- 150 g mąki pszennej / tortowej
- 50 g płatków owsianych
- 125 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 200 g gęstego, domowego dżemu
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki naturalnego musli
Białą czekoladę siekamy drobno, przekładamy ją do miseczki np. metalowej, którą umieszczamy we wrzącej wody-rozpuszczamy.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane, cukier, startą marchew oraz masło. Składniki dobrze zagniatamy aż uzyskamy jednolitą konsystencje, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Po godzinie ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce.
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "termoobieg"). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestudzenia a następnie przekładamy marmoladą.
Wierzch przełożonych ulubionym dżemem ciasteczek polewamy białą czekoladą i zdobimy musli.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/10/2016
comments powered by Disqus