Ciasteczka makowe z dżemem w czekoladzie

Pyszne makowe ciastka powstałe z mieszanki suchego i zmielonego maku, przełożone domowym dżemem malinowym a do tego zamoczone w białej czekoladzie.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto makowe:
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 130 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 100 g zmielonego maku
  • 100 g suchego maku
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej

Masło lub margarynę siekamy nożem w małą kostkę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy suchy i zmielony mak, esencje migdałową i pokrojoną w kostkę margarynę lub masło. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu powstania drobnych grudek a następnie zarabiamy dłońmi ciasto. Gdy wyrobimy już gładkie, jednolite ciasto owijamy je folią spożywcza i schładzamy je 2 godziny w lodówce.

Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na placek ok. 3- 4 mm grubości - lekko podsypywałam mąką podczas wałkowania. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy ciasteczka - parzystą ilość. Surowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na lekko złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.


Dodatkowo:
  • 200 g gęstego dżemu np. malinowego
  • 150 g białej czekolady

Białą czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, umieszczamy ją w niewielkiej szklanej/ metalowej miseczce. Miseczkę zanurzamy we wrzącej wodzie i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę.

Czekoladę rozpuszczamy gdy nasze ciasteczka są już przełożone dżemem.


Wykonanie:

Upieczone przestudzone ciasteczka przekładamy gęstym dżemem. Następnie do połowy zanurzamy je w białej czekoladzie i układamy na kratce by czekolada dobrze na nich zastygła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/11/2014


comments powered by Disqus