Ciasteczka kokosowo-budyniowe

Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i wiórkami kokosowymi. Przełożone masą budyniową oraz ozdobione biała czekoladą i prażonym kokosem - to moja propozycja na wiosenne dni.

Ocena:
1 5

Składniki na około 35 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka kruche:
  • 75 g mąki pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnych wiórków kokosowych
  • 70 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość L)

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy całe jajo, rozcieramy. Następnie dodajemy wszystkie rodzaje mąk i wiórki kokosowe- zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na płat o grubości 3-4 mm i za pomocą formy wycinamy okrągłe ciasteczka, które przekładamy na blaszki.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę budyniową:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Do kubka wlewamy 100 ml mleka dodajemy do niego mąkę, budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy 250 ml mleka i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol który łączymy z masą.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Do ozdoby:
  • 150 g białej czekolady
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • cukrowe, srebrne kuleczki

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Na patelnie przekładamy masło i podprażamy na nim wiórki kokosowe. Podprażone wiórki studzimy.


Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek zdobimy biała czekoladą, prażonym kokosem oraz srebrnymi perełkami cukrowymi.

Ciasteczka przekładamy masą budyniową. Ciasteczka przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2018


comments powered by Disqus