Ciasteczka jaglane z dżemem
Zdrowe, pyszne, łatwe w wykonaniu i coś innego niż kruche, ucierane, maślane. Ciasteczka jaglane urozmaiciłam tylko dodatkiem domowego dżemu. Szybko znikły, tylko widziałam jak małe rączki je podbierają.





Składniki na około 40 ciasteczek.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 200 g płatków jaglanych
- 170 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 150 g gęstej domowej konfitury
Wykonanie:
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy miód i przez chwilę ucieramy. Następnie do powstałej masy przekładamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz płatki jaglane. Za pomocą łyżki mieszamy składniki do momentu połączenia się na lepką, zwartą masę. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce dopieczenia. W każdej kulce, na jej środku robimy dziurkę (za pomocą końcówki od łyżki drewnianej).
Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone ciastka wypełniamy po brzegi domowym dżemem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/01/2018
comments powered by Disqus