Ciasteczka imbirowe

Pyszne, kruche i bardzo imbirowe ciasteczka. Są bardzo łatwe do zrobienia ale za to smaczne.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego

Dodatkowo:
  • 1 białko

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z imbirem mielonym. Dodajemy szczyptę soli, jajko, masło, cukier puder oraz aromat. Z podanych składników, za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy jednolite , gładkie ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule , którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia. Każde ciasteczka smarujemy rozbełtanym białkiem. Surowe ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/12/2013


comments powered by Disqus