Ciasteczka grysikowe z masą kajmakową
Tym razem polecam ciasteczka dwukolorowe z kaszy manny przełożone masą kajmakową i ozdobione czekoladą wraz z kwiatami marcepanowymi.





Składniki na 35 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na jasne ciasto:
- 120 g kaszy manny
- 80 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej / tortowej
- 1 jajka
- 30 g masła
- 30 g smalcu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, smalec, śmietanę oraz kasze mannę i z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Surowe ciasto przekładamy na 30 minut do lodówki. Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 5 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi które układamy na wyłożonej papierem od pieczenia blaszce. Surowe ciasteczka grysikowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wkładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Składniki na ciemne ciasteczka:
- 120 g kaszy manny
- 80 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej / tortowej
- 1 jajka
- 30 g masła
- 30 g smalcu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki naturalnego kakao
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną wraz z naturalnym kakao i dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, smalec, śmietanę oraz kasze mannę i z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Surowe ciasto przekładamy na 30 minut do lodówki. Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 5 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi które układamy na wyłożonej papierem od pieczenia blaszce. Surowe ciasteczka grysikowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wkładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.
Składniki na masę kajmakową:
- 250 g miękkiego masła
- 800 g gotowej masy kajmakowej
- 1 kieliszek wódki
Do makutry przekładamy masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy masę kajmakową i dokładnie rozcieramy składniki. Na sam koniec, do masy stopniowo wlewamy alkohol - łączymy składniki.
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego.
Składniki na masę marcepanową :
- 200 g cukru pudru
- 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 1/4 szklanki amaretto
- barwniki spożywcze (czerwony, zielony, pomarańczowy, różowy, niebieski)
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Gotową masę marcepanową dzielimy na cząstki i barwimy barwnikiem spożywczym.
Dodatkowo:
- perełki cukrowe
- 50 g pestek dyni
- 10 g owoców Goji
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy tylko 250 gram cukru pudru i dodajemy kwaśna śmietanę oraz kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Wykonanie:
Z kolorowego marcepanu, za pomocą foremek wycinamy płatki kwiatów a następnie łączymy je (po 5 sztuk) tworząc kwiat - niektóre płatki (u mnie czerwone) dodatkowo zdobimy owocami Goji. W środek każdego kwiatu wkładamy kolorową perełkę cukrową. Wszystkich kwiatów powinniśmy ulepić aż 105.
Jasne, upieczone, grysikowe ciasteczka zdobimy z wierzchu lukrem śmietanowym a następnie na nim układamy po trzy sztuki kwiatów z marcepanu oraz suszone pestki dyni tworząc nich listki kwiatów. Ciasteczka pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
Na czekoladowe, grysikowe ciasteczka wyciskamy warstwę kremu kajmakowego i przykrywamy go ozdobionym jasnym ciastkiem. Przyznam, ze najlepiej ciastka smakują na drugi dzień gdy już zmiękną dzięki masie kajmakowej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/05/2016
comments powered by Disqus