Ciasteczka grysikowe z masą kajmakową

Tym razem polecam ciasteczka dwukolorowe z kaszy manny przełożone masą kajmakową i ozdobione czekoladą wraz z kwiatami marcepanowymi.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na jasne ciasto:
  • 120 g kaszy manny
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 jajka
  • 30 g masła
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, smalec, śmietanę oraz kasze mannę i z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Surowe ciasto przekładamy na 30 minut do lodówki. Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 5 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi które układamy na wyłożonej papierem od pieczenia blaszce. Surowe ciasteczka grysikowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wkładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.


Składniki na ciemne ciasteczka:
  • 120 g kaszy manny
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 jajka
  • 30 g masła
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną wraz z naturalnym kakao i dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, smalec, śmietanę oraz kasze mannę i z podanych składników zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Surowe ciasto przekładamy na 30 minut do lodówki. Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 5 mm i za pomocą szklanki wycinamy okręgi które układamy na wyłożonej papierem od pieczenia blaszce. Surowe ciasteczka grysikowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wkładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.


Składniki na masę kajmakową:
  • 250 g miękkiego masła
  • 800 g gotowej masy kajmakowej
  • 1 kieliszek wódki

Do makutry przekładamy masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy masę kajmakową i dokładnie rozcieramy składniki. Na sam koniec, do masy stopniowo wlewamy alkohol - łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego.


Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto
  • barwniki spożywcze (czerwony, zielony, pomarańczowy, różowy, niebieski)

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Gotową masę marcepanową dzielimy na cząstki i barwimy barwnikiem spożywczym.


Dodatkowo:
  • perełki cukrowe
  • 50 g pestek dyni
  • 10 g owoców Goji

Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy tylko 250 gram cukru pudru i dodajemy kwaśna śmietanę oraz kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Wykonanie:

Z kolorowego marcepanu, za pomocą foremek wycinamy płatki kwiatów a następnie łączymy je (po 5 sztuk) tworząc kwiat - niektóre płatki (u mnie czerwone) dodatkowo zdobimy owocami Goji. W środek każdego kwiatu wkładamy kolorową perełkę cukrową. Wszystkich kwiatów powinniśmy ulepić aż 105.

Jasne, upieczone, grysikowe ciasteczka zdobimy z wierzchu lukrem śmietanowym a następnie na nim układamy po trzy sztuki kwiatów z marcepanu oraz suszone pestki dyni tworząc nich listki kwiatów. Ciasteczka pozostawiamy do zastygnięcia lukru.

Na czekoladowe, grysikowe ciasteczka wyciskamy warstwę kremu kajmakowego i przykrywamy go ozdobionym jasnym ciastkiem. Przyznam, ze najlepiej ciastka smakują na drugi dzień gdy już zmiękną dzięki masie kajmakowej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2016


comments powered by Disqus