Ciasteczka dyniowe z orzechami i czekoladą

Pyszne, dyniowe, mięciutkie, orzechowe, z dodatkiem białej i ciemnej czekolady..... rozpływają się w ustach.... ciężko się powstrzymać..... na jednym się nie skończy.....

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g pure z dyni
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g orzechów ziemnych

Wykonanie:

Czekoladę białą i ciemną siekamy w drobne kawałki. Orzechy ziemne siekamy na mniejsze kawałki.

Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami do piernika.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy na przemian pure z dyni oraz przesiane, suche składniki i dokładnie łączymy. Do powstałego surowego ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz czekolady- łączymy.

Z powstałego ciasta formujemy (około 1 łyżka) niewielkie placuszki (grubość placuszka około 5 mm), na wcześnie przygotowanych blaszkach. Kruche ciastka dyniowe pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut do momentu gdy brzegi ciastek lekko się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/10/2020


comments powered by Disqus