Ciasteczka dyniowe z orzechami i czekoladą
Pyszne, dyniowe, mięciutkie, orzechowe, z dodatkiem białej i ciemnej czekolady..... rozpływają się w ustach.... ciężko się powstrzymać..... na jednym się nie skończy.....





Składniki na 3 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g pure z dyni
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 płaskie łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g orzechów ziemnych
Wykonanie:
Czekoladę białą i ciemną siekamy w drobne kawałki. Orzechy ziemne siekamy na mniejsze kawałki.
Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami do piernika.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy na przemian pure z dyni oraz przesiane, suche składniki i dokładnie łączymy. Do powstałego surowego ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz czekolady- łączymy.
Z powstałego ciasta formujemy (około 1 łyżka) niewielkie placuszki (grubość placuszka około 5 mm), na wcześnie przygotowanych blaszkach. Kruche ciastka dyniowe pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut do momentu gdy brzegi ciastek lekko się zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/10/2020
comments powered by Disqus