Ciasteczka domowe piegusy /ski

A dziś coś zdrowego, pysznego, orzechowego i czekoladowego, znanego pod nazwą pieguski lub piegusy. Gdyby nie moje dwa łakomczuchy , jeden duży drugi mały to bym ich nie upiekła.

Ocena:
1 5

Składniki na 50-51 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik:


Składniki na ciastka:
  • 90 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych ekspresowych
  • 2 całe jajka ( wielkość M)
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Do roztartego tłuszczu z cukrem wbijamy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem, płatki owsiane - łączymy składniki. Do powstałej masy dodajemy bakalie i dokładnie je łączymy z masą.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Surowe piegusy pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/10/2014


comments powered by Disqus