Ciasteczka "delicjanki"
Te dość popularne ciasteczka można zrobić samemu w zaciszu domowym. Smakiem nie odbiegają od oryginalnych a nawet smakują lepiej.





Przepis na około 40 sztuk.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 27 cm wykładamy folią spożywczą.
Składniki na biszkopciki:
- 3 duże jajka
- 3 kopiate łyżki cukru pudru
- 80 g przesianej mąki pszennej / tortowej
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptą soli i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy masę z przesianą mąką. Połączone składniki przekładamy do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie okręgi.
Biszkopciki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu nie wyciągamy ich z piekarnika robimy to dopiero gdy piekarnik ostygnie.
Składniki do ozdoby biszkopcików:
- 1 opakowania pomarańczowej galaretki
- 300 ml gorącej wody
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub też jabłkowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g masła
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50 g białej czekolady
- 4 łyżki mleka
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Rozpuszczoną przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka ma już stałą konsystencję wyciągamy ją wraz z folią spożywczą z formy i za pomocą kieliszka wycinamy z niej okręgi.
W małym rondelku umieszczamy gorzka czekoladę, tłuszcz, wodę i kakao. Wszystko łączymy ze sobą podgrzewając rondelek na niewielkim ogniu. Powstała masę odstawiamy do przestygnięcia.
W drugim rondelku na małym ogniu łączymy / rozpuszczamy biała czekoladę z mlekiem. Po powstaniu polewy odstawiamy ją do przestygnięcia. Biała polew najlepiej robić przed samym jej zastosowaniu - polaniu ciastek.
Wykonanie:
Zimne biszkopciki smarujemy cienko dżemem. Na środku każdego układamy okrąg z galaretki i zalewamy je gorzka czekoladą. Tak powstałe ciasteczka odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i za pomocą białej czekolady tworzymy na nich wzorki. Czekamy aż biała polewa zastygnie i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/11/2012
comments powered by Disqus