Ciasteczka "delicjanki"

Te dość popularne ciasteczka można zrobić samemu w zaciszu domowym. Smakiem nie odbiegają od oryginalnych a nawet smakują lepiej.

Ocena:
1 5

Przepis na około 40 sztuk.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 27 cm wykładamy folią spożywczą.


Składniki na biszkopciki:
  • 3 duże jajka
  • 3 kopiate łyżki cukru pudru
  • 80 g przesianej mąki pszennej / tortowej
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptą soli i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy masę z przesianą mąką. Połączone składniki przekładamy do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie okręgi.

Biszkopciki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu nie wyciągamy ich z piekarnika robimy to dopiero gdy piekarnik ostygnie.


Składniki do ozdoby biszkopcików:
  • 1 opakowania pomarańczowej galaretki
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub też jabłkowego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Rozpuszczoną przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka ma już stałą konsystencję wyciągamy ją wraz z folią spożywczą z formy i za pomocą kieliszka wycinamy z niej okręgi.

W małym rondelku umieszczamy gorzka czekoladę, tłuszcz, wodę i kakao. Wszystko łączymy ze sobą podgrzewając rondelek na niewielkim ogniu. Powstała masę odstawiamy do przestygnięcia.

W drugim rondelku na małym ogniu łączymy / rozpuszczamy biała czekoladę z mlekiem. Po powstaniu polewy odstawiamy ją do przestygnięcia. Biała polew najlepiej robić przed samym jej zastosowaniu - polaniu ciastek.


Wykonanie:

Zimne biszkopciki smarujemy cienko dżemem. Na środku każdego układamy okrąg z galaretki i zalewamy je gorzka czekoladą. Tak powstałe ciasteczka odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i za pomocą białej czekolady tworzymy na nich wzorki. Czekamy aż biała polewa zastygnie i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/11/2012


comments powered by Disqus