Ciasteczka czekoladowo-kukurydziane z masłem orzechowym
Mega czekoladowe, kukurydziane, z masłem orzechowym i orzechem, takie na jeden kęs, a może dwa kęsy.... po prostu nie da się oprzeć pokusie :).





Składniki na około 35 ciastek.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtko
- 200 g mąki pszennej
- 120 m kukurydzianej
- 40 g kakao
Dodatkowo:
- około 150 g masła orzechowego
- groszki czekoladowe
Masło orzechowe przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Wykonanie:
Mąkę pszenną, naturalne kakao oraz mąkę kukurydziana przesiewamy ze sobą.
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy żółtka - cały czas mieszamy. Następnie dodajemy (stopniowo) przesiane suche składniki i ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy je na blaszce, lekko spłaszczamy a następnie za pomocą trzonka od pałki/łyżki drewnianej robimy w ich środku wgłębienie.
Tak przygotowane ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika, pozostawiamy je na blaszce aby ostygły. Do każdego ciastka, w jego otwór wyciskamy porcję masła orzechowego, które zdobimy groszkiem czekoladowym.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/09/2016
comments powered by Disqus