Ciasteczka czekoladowo - kokosowe
Do ciasteczek można dodawać różnorodne bakalie, ja tym razem dodałam kokos i gotową posypkę czekoladową. Polecam spróbować takiego połączenia.





Przepis na 30 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasteczka:
- 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki posypki czekoladowej
Wykonanie:
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę pszenną/ tortową, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę, jajko, wiórki kokosowe oraz posypkę czekoladową. Z podanych składników wyrabiamy ciasto tak by powstała jednolita, zbita masa.
Włączamy piekarnik do nagrzania.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut - do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus