Ciasteczka czekoladowe z masą kisielową ....

Proste w wykonaniu, bardzo czekoladowe i na dodatek z masą kisielową i bakaliami - tak o to powstały jesienne kwiaty.

Ocena:
1 5

Składniki na 45 sztuk.

Blachī wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 280 g mąki pszennej / tortowej typu 550
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g cukru pudry
  • 4 łyżki mleka
  • 160 g miękkiego masła lub dobrej margaryny

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana i kakao.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i ucieramy mikserem na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy mleko oraz przesianą mąki z kakaem. Składniki ucieramy/miksujemy tak długo aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie za pomocą dłoni formujemy 46 kulek wielkości orzecha włoskiego. Kulki w dość sporych odstępach układamy na blaszce do pieczenia. Za pomocą okrągłej rączki w każdej kulce, na środku robimy dziurkę ale tak by nie przebić dna. Dziurkę delikatnie powiększamy - tak by wgłębienia były jak największe - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika by przestygły. Zimne, przestudzone ciastka ściągamy delikatnie (np. szerokim nożem) z blachy.


Składniki na masę kisielową:
  • 250 ml soku w kolorze zielonym
  • 2 opakowania sypkiego kisielu np. zielone jabłuszko lub kaktusowego
  • 50 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru

Do rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ miksujemy na puch.. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy.


Do ozdoby:
  • 250 g obranych ze skóry migdałów
  • 70 g kolorowanego kandyzowanego ananasa w kostce

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka wypełniamy zieloną masą. Na wierzchu, na środek układamy po kawałku suszonego ananasa, w około którego wbijamy migdały tak by tworzyły one płatki kwiatu. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by masa stwardniała i spoiła kwiaty ze sobą. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/10/2014


comments powered by Disqus