Ciasteczka cytrynowo-kukurydziane

Już niedługo dzień Babci i Dziadka. Moje dziecię wymyśliło dla dziadków prezenty, takie od serca, kruche, przełożone dżemem i do tego własnoręcznie wykonane. No dobra trochę mu pomogłam :).

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk ciastek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 350 g gęstej konfitury lub dżemu

Wykonanie:

Cytrynę myjemy, ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy z niej sok

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy oba rodzaje mąki, szczyptę soli, startą skórkę oraz sok z cytryny, dodajemy do utarte składniki z miski oraz wlewamy surowe żółtka jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy serca na 7-8 cm.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym odstęp. Na połowie ciastek wycinamy literkami napisy (" I love Babcia, I love dziadek).

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy i przekładamy dżemem lub powidłami lub konfiturą :-).

Smacznego


Data publikacji: 18/01/2018


comments powered by Disqus