Ciasteczka cytrynowo-kukurydziane
Już niedługo dzień Babci i Dziadka. Moje dziecię wymyśliło dla dziadków prezenty, takie od serca, kruche, przełożone dżemem i do tego własnoręcznie wykonane. No dobra trochę mu pomogłam :).





Składniki na 35 sztuk ciastek.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 250 g mąki kukurydzianej
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 cytryna
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 350 g gęstej konfitury lub dżemu
Wykonanie:
Cytrynę myjemy, ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy z niej sok
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.
Na stolnicę przesiewamy oba rodzaje mąki, szczyptę soli, startą skórkę oraz sok z cytryny, dodajemy do utarte składniki z miski oraz wlewamy surowe żółtka jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.
Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy serca na 7-8 cm.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym odstęp. Na połowie ciastek wycinamy literkami napisy (" I love Babcia, I love dziadek).
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy i przekładamy dżemem lub powidłami lub konfiturą :-).
Smacznego
Data publikacji: 18/01/2018
comments powered by Disqus