Ciasteczka brzoskwinki

Pyszne ciasteczka przypominające wyglądem brzoskwinie przełożone ulubionym dżemem. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 25 sztuk.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciastka:
  • 125 ml oleju roślinnego / rzepakowego
  • 270 g + 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 125 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • 100 g dżemu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

W misce łączymy ze sobą dżem i kakao na jednolitą masę.


Do ozdoby:
  • kilka kryształków barwnika żółtego i czerwonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Należy przygotować dwie niewielki miseczki i po równo rozlać do nich mleko. Mleko w miseczkach barwimy -do jednej miseczki dodajemy czerwony barwnik a do drugiej żółty.


Wykonanie:

W niewielkiej misce za pomocą miksera łączymy ze sobą mąkę, olej, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Połączone składniki przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu do masy dosypujemy resztę mąki. Łączymy wszystko ze sobą na jednolitą masę i również przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po upływie godziny ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z ciasta układamy na wcześniej przygotowanej blaszce do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg).

Upieczone , gorące ciasteczka wyciągamy z piekarnika i drążymy od spodu dziurki. Nie czekamy na ich ostygnięcie do ciasteczka szybko twardnieją.

Każdą dziurkę napełniamy czekoladowym dżemem i łączymy dwie połówki ze sobą (zdjęcie poniżej).

Każde połączone ciasteczko zanurzamy w zabarwionym mleku - w czerwonym a następnie w żółtym. Tak namoczone ciasteczka obtaczamy w cukrze krysztale.

Smacznego


Data publikacji: 26/11/2012


comments powered by Disqus