Ciasteczka - biedronki

Już juto dzień dziecka i dla tego dla dzieci na całym Świecie, dla tych dużych i małych, młodych i starych, bo przecież każdy z nas jest dzieckiem - "biedroneczki są w kropeczki i dobrze wiedzą o tym..."

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej typu 550
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na polewę czekoladową z masła:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Składniki na czerwoną polewę:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 kryształki czerwonego barwnika spożywczego

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Do kolejnej miski kamionkowej wkładamy kwaśną śmietanę i barwnik. Rozcieramy dokładnie składniki pałka drewnianą. Do roztartej śmietany małym strumieniem wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ucieramy składniki do momentu całkowitego ich połączenia.


Dodatkowo:
  • czekoladowe, małe kulki ryżowe (białe i ciemne)
  • czerwony cukrowy/lukrowy pisak
  • kolorowe perełki cukrowe
  • czekoladowe pałeczki cukrowe

Wykonanie:

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Z płatu ciasta wycinamy foremką jajka. Połowę surowych ciasteczek przecinamy wzdłuż na pół - będą to skrzydełka naszych biedronek.

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone i przestudzone połówki ciasteczek- skrzydełka- zamaczamy w czerwonej polewie czekoladowej i układamy je na kratce by ociekły z nadmiaru czekolady. Skrzydełka zdobimy kolorowymi perełkami cukrowymi. I tak ozdobione skrzydełka pozostawiamy by czekolada na nich dobrze zastygła.

Następnie gdy czekolada na skrzydłach już zastygła, zamaczamy teraz całe ciastka w kształcie jajek w polewie czekoladowej i układamy je na kratce by ociekły z jej nadmiaru. Na korpusach, gdy czekolada już lekko zastygła układamy czekoladowe kulki ryżowe (oczy), czółenka- czekoladowe pałeczki cukrowe i za pomocą pisaka czerwonego lukrowego rysujemy uśmiechy biedronkom. Uwieńczeniem dekorowania naszych ciastek jest ułożenie skrzydełek na korpusie - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak ozdobione ciasteczka wkładamy na 1 godzinę do lodówki by czekolada dobrze zastygła i skleiła ze sobą ozdoby.

Gotowe ciasteczka podajemy naszym łasuchom :).

Smacznego


Data publikacji: 02/06/2014


comments powered by Disqus