Ciasteczka angielskie z kminem

To teraz będzie szybka przekąska bardzo serowa, kminkowa, krucha. Mało składników, szybkie wykonanie ale za to jakie pyszne i zdrowe bo zrobione i upieczone przez nas samych.

Ocena:
1 5

Składniki na 4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej / tortowej
  • 50 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 2 surowe żółtka
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 10 g soli
  • 10 g kminku

Dodatkowo:
  • 2 surowe białka
  • 250 g sera szwajcarskiego

Do niewielkiej miski wlewamy białka i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Do dużego kubka przekładamy śmietanę i rozcieramy w niej cukier kryształ. Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej roztartą śmietanę z cukrem, sól, żółtka, kminek masło. Składniki siekamy nożem aż zaczną pojawiać się nam grudki, wtedy odkładamy nóż na bok i dłońmi zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Z naszym ciastem postępujemy jak z ciastem francuskim - 4 razy z 10-15 minutowymi przerwami wałkujemy je ( Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania).

Surowe ciasto wałkujemy na płat o grubości 2 cm i wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 3 x 8 cm. Prostokąty z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy startym serem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu wykładamy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Przekąskę najlepiej podawać do wina lub piwa.

Smacznego


Data publikacji: 20/08/2015


comments powered by Disqus