Ciasteczka angielskie z kminem
To teraz będzie szybka przekąska bardzo serowa, kminkowa, krucha. Mało składników, szybkie wykonanie ale za to jakie pyszne i zdrowe bo zrobione i upieczone przez nas samych.





Składniki na 4 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej / tortowej
- 50 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 2 surowe żółtka
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 10 g soli
- 10 g kminku
Dodatkowo:
- 2 surowe białka
- 250 g sera szwajcarskiego
Do niewielkiej miski wlewamy białka i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Do dużego kubka przekładamy śmietanę i rozcieramy w niej cukier kryształ. Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej roztartą śmietanę z cukrem, sól, żółtka, kminek masło. Składniki siekamy nożem aż zaczną pojawiać się nam grudki, wtedy odkładamy nóż na bok i dłońmi zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Z naszym ciastem postępujemy jak z ciastem francuskim - 4 razy z 10-15 minutowymi przerwami wałkujemy je ( Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania).
Surowe ciasto wałkujemy na płat o grubości 2 cm i wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 3 x 8 cm. Prostokąty z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy startym serem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu wykładamy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Przekąskę najlepiej podawać do wina lub piwa.
Smacznego
Data publikacji: 20/08/2015
comments powered by Disqus