Ciasteczka "Amerykany"
Jesienna,lekko deszczowa i wietrzna pogoda spowodowała że z synem dziś nie odpuszczamy i pieczemy "Amerykany".





Składniki na 12 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniam mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki :
- 100 g miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Składniki na lukier na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka spirytusu
Lukier przyrządzamy dopiero gdy nasze ciastka są już upieczone i przestudzone.
Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.
Dodatkowo:
- 50 g kolorowej posypki cukrowej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim budyniem waniliowym.
Do drugiej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka-, które dokładnie rozcieramy. Następnie wlewamy mleko i przesypujemy przesiane suche składniki. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia wykładamy 12 keksów, które formujemy w placki, zachowując odstęp - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone ciasteczka lukrujemy i posypujemy cukrową posypką.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/09/2017
comments powered by Disqus