Churrus
Moją propozycją na Tłusty Czwartek są pyszne pałeczki z ciasta parzonego, smażone na oleju. Obtoczone w cukrze, z cynamonem i podane z gorącą czekoladą - po prostu coś pysznego.





Ilość pałeczek zależy głównie od ich długości.
Składniki na ciasto:
- 75 g masła
- 3/4 szklanki wody
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 całe jako
- szczypta soli
Gorąca czekolada:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 10 g startej czekolady
Czekolady połamać. Umieścić w szklanym lub metalowym naczyniu, które umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej.
Do rondelka wlać kremówkę i dodać do niej miód. Składniki zagotować. Następnie delikatnie wlać do kremówki płynną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Czekoladę rozlać do filiżanek i ozdobić szczyptą startej czekolady.
Dodatkowo:
- 5 łyżek cukru kryształu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 szklanki oleju
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą cukier i cynamon.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do rondelka wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli a następnie masło. Składniki doprowadzić do zagotowania. Do płynnych składników dodać sypkie składniki i dobrze wymieszać. Przez około 5 minut parzyć powstałe ciasto na bardzo małym palniku (cały czas je mieszamy by nie przywarło do spodu). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta dodajemy jajko i energicznie je mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy ro rękawa cukierniczego. Na stolnice wyciskamy paski, które kroimy na długości od 5-8 cm.
Olej wlewamy do garnka i ustawiamy go na średnim palniku. Grzejemy go. Do gorącego oleju wkładamy paski, które smażymy na złoty kolor. Usmażone paski odsączamy na papierowych chusteczkach a następnie obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Pałeczki podajemy z gorącą czekoladą.
Smacznego.
Data publikacji: 28/01/2013
comments powered by Disqus