Chrust lany

Szybki, smaczny, bardzo prosty w wykonaniu, idealny na karnawał, bez wałkowania, ugniatania, zagniatania wystarczy tylko mikser i worek cukierniczy :) - chrust lany idealny.

Ocena:
1 5

Składniki na około 500 g chrustu.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 kg smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Do ozdoby:
  • 100-150 g cukru pudru
  • 40 g cukru waniliowego

Cukier waniliowy mielimy na pył i mieszamy go z cukrem pudrem.


Dodatkowo:
  • k1 g tłuszczu do smażenia - smalec

Tłuszcz przekładamy do nie za głębokiego ale szerokiego rondla i wstawiamy na średni palnik. Tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy przygotowane surowe faworki).


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej na zmianę mleko i przesianą mąkę. Kiedy składniki się połączą, ciasto delikatnie mieszamy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto będzie dość płynne, ale takie ma być.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką nr 3 lub 4 i wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy. Po chwili obracamy je i smażymy z drugiej strony.

Chrustu nie smażymy zbyt długo, tylko do lekkiego zrumienienia. Usmażony chrust wykładamy z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Tuż przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego


Data publikacji: 18/01/2018


comments powered by Disqus