Chlebki Pita

Chlebki pita bez problemu możemy kupić w nie jednym sklepie ale te domowe, zrobione i upieczone przez nas samych nie dość, że są zdrowsze to o nie jedno niebo smaczniejsze. Jak już upieczemy te chlebki to wodze fantazji puszczamy w ruch i napełniamy je dowolnymi, kolorowymi warzywami, sosami i mięsami. I domowy kebab gotowy - smacznego.

Ocena:
1 5

Składniki na 8 sztuk.

Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 720
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem. Wodę ze składnikami zostawiamy na 10 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.

Do kolejnej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe składniki - wodę z drożdżami i cukrem, sól oraz oliwę. Za pomocą drewnianej łyżki zarabiamy gładkie elastyczne ciasto, które po wyrobieniu przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu by wyrosło.

Gdy ciasto podwoi już swą objętość przekładamy je na stolnicę lekko oprószona mąką i przez chwile je zarabiamy. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części a każdą część formujemy w kulkę. Kule przykrywamy ponownie czystą ścierką i pozostawiamy je na 20 minut by odpoczęły. Gdy ciasto już odpoczęło- każdą z osobna kule spłaszczamy dłonią i wałkujemy na kształt krążka o średnicy 12-13 cm.

Surowe krążki układamy na papierze do pieczenia do pieczenia ( po 4 sztuki na blachę) i zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 250-260 stopni Celsjusza, wkładamy pustą blachę i nagrzewamy ją przez 5-8 minut a następnie na nią przekładamy wraz z papierem do pieczenia surowe krążki. Pity pieczemy przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zarumienione (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu pity wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha.

Podajemy z dowolnym nadzieniem warzywnym, sosem czy też mięsem.

Smacznego


Data publikacji: 18/09/2015


comments powered by Disqus