Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Pyszny, zdrowy, pełnowartościowy chleb, z idealną chrupiącą skórką. Polecam do domowego masła z truskawkowym dżemem i szklanką mleka.....mniam





Składniki na dwie keksówki o wymiarach 8 x 20 cm.
Keksówki należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej
- 250 g mąki żytniej (typ 720)
- 770 ml letniej wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g zakwasu żytniego
- 1 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane)
- 1/2 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Wykonanie:
Przed przygotowaniem chleba zakwas musi być nakarmiony 8-12 godzin wcześniej.
Do miski wlewamy wodę i dodajemy zakwas, cukier i sól- dokładnie łączymy składniki ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę gryczaną oraz mąkę pszenną. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut wyrabiamy mikserem- hakami). Wyrobione ciasto odstawiamy na 5-6 godzin do wyrośnięcia- oczywiście czas rośnięcia ciasta zależne jest od temperatury i wilgotności otoczenia.
Gdy ciasto wyrośnie w misce dodajemy ziarna, otręby oraz płatki owsiane i ponownie je zarabiamy a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanych form i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - kolejne 5-6 godzin aż ciasto wyjdzie ponad blaszkę. Surowy chleb pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 55 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Podajemy
Smacznego
Data publikacji: 04/08/2020
comments powered by Disqus