Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Pyszny, zdrowy, pełnowartościowy chleb, z idealną chrupiącą skórką. Polecam do domowego masła z truskawkowym dżemem i szklanką mleka.....mniam

Ocena:
1 5

Składniki na dwie keksówki o wymiarach 8 x 20 cm.

Keksówki należy natłuścić np. masłem i oprószyć otrębami lub kaszą manną

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki żytniej (typ 720)
  • 770 ml letniej wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 1 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane)
  • 1/2 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

Wykonanie:

Przed przygotowaniem chleba zakwas musi być nakarmiony 8-12 godzin wcześniej.

Do miski wlewamy wodę i dodajemy zakwas, cukier i sól- dokładnie łączymy składniki ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę gryczaną oraz mąkę pszenną. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (około 10 minut wyrabiamy mikserem- hakami). Wyrobione ciasto odstawiamy na 5-6 godzin do wyrośnięcia- oczywiście czas rośnięcia ciasta zależne jest od temperatury i wilgotności otoczenia.

Gdy ciasto wyrośnie w misce dodajemy ziarna, otręby oraz płatki owsiane i ponownie je zarabiamy a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanych form i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia - kolejne 5-6 godzin aż ciasto wyjdzie ponad blaszkę. Surowy chleb pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 55 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2020


comments powered by Disqus