Chleb żytni z rodzynkami

Dziś coś zdrowego, z domowej piekarni domowy chleb na zakwasie z dodatkiem rodzynek umili na pewno nie jednemu głodomorowi dzień.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego (karmionego przynajmniej 4 godziny wcześniej)
  • 150 ml letniego mleka
  • 75 ml letniej wody
  • 50 g mąki żytniej typu 2000
  • 400 g mąki pszennej typu 450
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g dużych, suszonych rodzynek (można też użyć suszonych śliwek)

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody

Wykonanie:

Ilość wody dodawanej do ciasta może nam się zmniejszyć lub zwiększyć jest to zależne od wilgotności mąk.

Do miski przesiewamy trzy rodzaje mąki i dodajemy do niej letnia wodę, letnie mleko, płatki owsiane, sól, rodzynki oraz żytni zakwas. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Gdy uzyskamy już zbitą konsystencje ciasto przekłądamy na stolnice i ugniatamy je tak długo aż będzie ładne, lśniące i odstające od ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy je do keksówek i przykrywamy czysta suchą ścierką. Ciasto ma wyrosnąć, aby tak się stało pozostawiamy je na 4-5 godzin w ciepłym miejscu.

Przed samym pieczeniem surowe chleby smarujemy z wierzchu przegotowaną wodą.

Pieczywo pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Chleby będą upieczone gdy wyciągniemy je z formy, odwrócimy i postukamy po dnie a one wydadzą głuchy dźwięk (jak stukanie w drzwi).

Upieczone chleby wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/07/2014


comments powered by Disqus