Chleb życia
Chleb owy bardziej powinnam nazwać "dla życia". Jest on bowiem bez dodatku mąki, jajek, cukru, soli ale za to z dużą ilością płatków żytnich, owsianych, lnu mielonego który wszystko spaja i niesamowitej ilości wszelakiego rodzaju i koloru bakalii.





Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm.
Keksówkę należy natłuścić np. olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki mieszaniny orzechów (włoskich, laskowych, migdałów, nerkowca itp.)
- 2/3 szklanki nasion siemienia lnianego
- 2/3 szklanki moreli suszonych
- 2/3 szklanki żurawiny suszonej
- 1 szklanka płatków osianych
- 1 i 1/4 szklanki płatków żytnich
- 3-4 łyżki nasion chia
- 6 kopiatych, dużych łyżek stołowych lnu mielonego
- 2 łyżki duże płynnego miodu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 i 1/4 szklanki letniej wody
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej miód, oliwę z oliwek, len oraz wszelakiego rodzaju bakalie oraz płatki żytnie i owsiane. Wszystkie składniki mieszamy i taką miksturę pozostawiamy na przynajmiej 3 godziny by napęczniały.
Po napęcznieniu składniki przekładamy do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu blachę z chlebem wykładamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia chlebka, gdyż inaczej będzie rozpadać się przy krojeniu (najlepiej upieczony chleb zostawić na noc do ostygnięcia).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 23/11/2016
comments powered by Disqus