Chleb Zbójnicki

Dla zbójów chleb zbójnicki a co.... Chleb robiony na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki pszennej.

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego (karmionego przynajmniej 4 godziny wcześniej)
  • 180 ml letniej wody
  • 350 g mąki pszennej typu 450
  • 20 g mąki żytniej typu 2000
  • 2,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka miodu

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą wodę i miód.


Wykonanie:

Ilość wody dodawanej do ciasta może nam się zmniejszyć lub zwiększyć jest to zależne od wilgotności mąk.

Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i dodajemy do niej letnia wodę, sól oraz żytni zakwas. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Gdy uzyskamy już zbitą konsystencje ciasto przekłądamy na stolnice i ugniatamy je tak długo aż będzie ładne, lśniące i odstające od ręki. Wyrobione ciasto wkładamy do keksówki i przykrywamy czysta suchą ścierką. Ciasto ma wyrosnąć, aby tak się stało pozostawiamy je na 4-5 godzin w ciepłym miejscu.

Przed samym pieczeniem surowe chleby smarujemy z wierzchu przegotowaną wodą połączoną z miodem.

Pieczywo pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Chleby będą upieczone gdy wyciągniemy je z formy, odwrócimy i postukamy po dnie a one wydadzą głuchy dźwięk (jak stukanie w drzwi).

Upieczone chleby wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.


Data publikacji: 25/05/2014


comments powered by Disqus