Chleb Zbójnicki
Dla zbójów chleb zbójnicki a co.... Chleb robiony na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki pszennej.





Składniki na keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.
Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego (karmionego przynajmniej 4 godziny wcześniej)
- 180 ml letniej wody
- 350 g mąki pszennej typu 450
- 20 g mąki żytniej typu 2000
- 2,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżeczka miodu
W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą wodę i miód.
Wykonanie:
Ilość wody dodawanej do ciasta może nam się zmniejszyć lub zwiększyć jest to zależne od wilgotności mąk.
Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i dodajemy do niej letnia wodę, sól oraz żytni zakwas. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Gdy uzyskamy już zbitą konsystencje ciasto przekłądamy na stolnice i ugniatamy je tak długo aż będzie ładne, lśniące i odstające od ręki. Wyrobione ciasto wkładamy do keksówki i przykrywamy czysta suchą ścierką. Ciasto ma wyrosnąć, aby tak się stało pozostawiamy je na 4-5 godzin w ciepłym miejscu.
Przed samym pieczeniem surowe chleby smarujemy z wierzchu przegotowaną wodą połączoną z miodem.
Pieczywo pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Chleby będą upieczone gdy wyciągniemy je z formy, odwrócimy i postukamy po dnie a one wydadzą głuchy dźwięk (jak stukanie w drzwi).
Upieczone chleby wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Data publikacji: 25/05/2014
comments powered by Disqus